Thursday, December 31, 2009

LIVE @ TAPAU ??

live atau tapau?
*

 *
*
*

kalo kat umah aku, soalan ini adalah soalan yang paling digeruni..


selalu yang buat kerja keji nih abang aku.. (hobi pelik abang aku kot)


kalo korang jawab:- (kalo korang tengah makan, sila habiskn makanan anda secepat mungkin)



LIVE - berdas2 tembakan kentut pelbagai bau dan bunyi akan dilepaskan tepat ke muka anda.



TAPAU - abang aku nih ske pakai kain pelikat, so..kepala anda akan dipekup menggunakan kain pelikat beliau bersama-sama dengan haruman kentut yang fresh dari ladang.. XD



** sila muntah sekarang



p/s :- tak senonoh kan..well bayangkan aku da 22 taun idup ngan manusia di atas..heh~~ luv u bro!!


Wednesday, December 30, 2009

T__T

mode- tertekan sangat...
sebab?
sebab Mr.Degil tengah tensen atas sebab-sebab yang tak dapat dikenal pasti..
perasaan tu memang boleh berjangkit ek?
apsal aku tak jumpa pon dalam buku?


p/s: janganla tensen-tensen wahai Mr.Degilku...sebab aku akan jadi 10 kali stress lagi..hukhuk

KETAQ

aku curi tulang..
blog walking sana sini..
and most of the blogs yang aku jengah citer pasal..
WEDDING!!
which, buat aku rasa ketaq semacam..
majlis diorg mcm meriah, and perfect watsoeva jer..
huhu..aku?
tengah bengang dengan kaler tema yang kucar kacir~~tensen i, u!!


p/s:- padan muka aku

CUTI TAPI TAK BOLEH GOYANG KAKI

6.00 am - bgn pg, mnd..solat subuh & basuh baju (mesin basuh rosak so kna basuh tangan)
7.00 am - buat sarapan
8.00 am --> 9.00 am - kemas rumah
9.00 am - antar adik tuisyen
11.00 am - amek adik tuisyen
11.30 am - msk tghari

1.00 pm - rehat, solat
petang -- layan budak2 yg mak aku mengasuh..and tdokan diorang and sambil2 tu surf tenet

5.00 pm - buat minum petang
6.00 pm - mandikan budak2 shengal tu, solat
8.00 pm - lipat kain and tgk tv
9.00 pm - layan citer korea sambil surf tenet sambil gayutzz

10.00 pm - layan citer korea lagik..and smsing

11.00 pm sampai pagi - layan tenet plak..nak bermuka buku la..blog hopping la..ym la..etc..etc..


kesimpulan.. aku cuti tapi kenapa eye bag makin gelap? huhuh..kenapa?


p/s: gaya macam la bizi sangat sedangkan sempat je tdo tghari..wa ka ka ka..

Tuesday, December 29, 2009

BUROK SANGAT KE AKU???

baru nampak kelibat aku da nangis
baru aku jeling manja2 sket da jerit histeria
baru aku senyum kamben da meraung macam mati laki jew..
belum aku pegang lagi..
lahila jerit mcmla aku tengah sembelih dia idop2..
huhuh..
pandai btoi budak ni wat aku rasa hilang konfiden...
burok sangat ke aku ni??





muka terkejut bila nmpak kelibat aku..hukhuk



start teran untuk menjerit..testing2..



mula sesi jerit menjerit



aku tak debik budak ni, oke? aku just rasa cam nak debik je..baru rasa je..belom buat lagi..

p/s: aku belum penah membunuh atau menculik bayi bwh umo, oke?


Monday, December 28, 2009

<3 OUR LOVE STORY <3

okeh..
entry ni atas permintaan seseorang..
entry ni jugak berkemungkinan akan jadi mushy..so bear with it..hehehe..

macam mana aku knal dgn Mr.Degil aku?
hurm..actually, aku x nak kenal pun..hahaha..
citernye..dia abang kepada besfwen aku, si mimi tuh..
mulanya, aku tau mimi ada abang..and abang dia ada a lots in common dengan aku..
mimi selalu cerita pasal abang dia, tapi secara jujurnya, aku sikit pun x terusik ati untuk kenal dengan abang dia tuh..

masa aku semester 3, kalo tak silap, aku and sorang lagi kawan masa tu, pegi umah mimi..
ada kenduri berkhatan..and, agenda lain masa tu..kitaorg nak berjalan pegi Pangkor..
actually, masa tu, Mr.Degil i ni da ada berkawan dengan sorang budak pompuan nih.
aku siap bersembang gilos2 kentang lagi ngan dia..comel orangnye..lembut jer..

lepas aku pegi umah mimi ari tu, banyak comment positif yang aku dapat dari family mimi, terutama mak ngan nenek dia..
tapi aku tak kisah pun, sebab aku bukannye pegi dengan niat nak mengorat anak teruna sapa2 apatah lagi nak mempromote diri..
and frankly said masa tu..AKU BENCI LELAKI and all that mushy things that comes wit it..
pengalaman banyak ajar aku, aku tak boleh terlalu mengharap pada manusia dari spesis lelaki..
sapa ek ajar aku? harhar..(ketawa tanpa sebab)

aa..lupa nak cakap, masa kenduri tu, aku langsug tak perasan mana satu abang si mimi nih, bercakap apatah lagi, kan??lagi la tak pernah..heheh..

so..masa aku dalam penghujung semester 4, aku dapat citer dari mimi, menangis2 jugakla mimi datang cerita kat aku, hubungan abang dia dengan pompuan tu da berakhir..
aku cuma mendengar, dan pelikla jugak, apsal mimi datang cite kat aku, benda yang tak de kena mengena ngan aku..

awal semester 5, mimi tanya aku, boleh tak dia bagi nombor tepon aku kat abang dia?
of coz la aku tanak..hehe..
but then lepas dekat sebulan dia cuba, aku bagila..sebab dia cakap camni ngan aku:
"kenapa ko tak nak bagi no tepon ko? nape tak nak bagi peluang untuk diri ko, untuk abang aku? teruk sangat ke abang aku tu? bukan dia yang mintak no tepon ko nih..mak aku yang nak, aku yang nak..kitorang nak korang cuba berkawan je dulu, bukan suruh bercinta ke kawin ke..pleeeaaaasseee..."
so, aku separuh redha je la bagi no tepon aku kat dia, dengan alasan, mamat tu bukannya ndak kat aku pon.. =")

then..

aku yang start mesej Mr.Degil tu dulu..(sebab tak tahan ari2 mimi tanya progress kitaorang)
dia just penah mesej aku sekali je, untuk wish hepi bufday lepas tu..
aku balas dengan lawak kering yang agak pedas kot...and ntah macam mana, lepas tu kitaorang macam ada chemistry..bukan chemistry untuk cintan cintun tuh..tapi chemistry dalam supporting each other..

dia tak macam lelaki lain,
yang marah bila aku tak mesej..
yang demand lebih2..
dia faham aku ni bz dan malas..
dia tahan lawak sinis aku..
dia tahu bila untuk bercakap, and bila untuk diam..
dan yang penting..dia tak pernah push aku..

but still, not a single phone call..( nasib baik masa tu ada sms, kalo tak mest kitorang pkai surat.kuakuakua..)

tiba-tiba...
sebelum aku balik cuti semester masa semester 5, aku dapat 1 mesej yang ringkas
     " ati-ati balik tu..143"
thats it
2 hari aku tenung mesej tu..nak balas? tak tau nak balas apa..
pastu, aku diam jela..
no messages..
tepon aku rehat seminggu..

balik dari cuti semester..
seminggu lepas tu..
dapat berita mak dia nak pegi merisik aku..
aku tanya mak aku, mak aku tanya aku balik..
aku cakap, kalo tu yang mak aku rasa yang terbaik untuk aku..aku redha..
aku solat istiqarah 3 malam berturut2..
semoga Allah berikan rasa kasih pada aku..
semoga terbit sedikit rasa untuk menyayangi orang lain selain diri sendiri..
semoga Allah tunjukkan jodoh aku..
malam ke 3, aku bermimpi, sekeliling aku gelap, dan ada cahaya datang dari bilik aku..cahaya yang terang..dan menenangkan..
lepas tu, aku redha..aku akur, itulah jodoh aku..

setelah aku pasti, aku balas mesej Mr.Degil yang dah berzaman tak berbalas..
ringkas je mesej aku
   "143"
tu pun berejam baru boleh tekan button send..hehehe

the rest, is history.....


p/s: penatla bukak buku hikayat sejarah lama ni..malu pun ada...kehkehkeh.. =")

ERM.....

ada orang tanya aku..
seronok ke kawin?
apa perasaan ko nak kawin?
erm...


apa patut aku jawab?
yang tulus ikhlas dari ati aku...?


kalo nak jawapan yang betul dari lubuk ati aku yang paling dalam..


MANALA AKU TAU BEST KE TAK KAWEN TUH..AKU BARU FIRST TIME NAK KAWIN..
NANTI AKU DA KAWEN AKU BAGITAU BEST KE TAK? OK?




p/s: menjawab soalan ke tak tu? thhheeeehehehehe (sengih keji)

Saturday, December 26, 2009

HOME AT LAST

entry yang terlambat tulis..
da dua ari actually kat umah tapi sebab ke'capek'an (bole gna bhs tue?) dan kepeningan..ditambah plak ngan streamyx yg mcm hampess semalam, aku tangguhkan dulu entry nih...


balik umah hari khais ari tu..
dengan bangga riak serta kembang idungnya aku berlagak macam nak balik sendiri naek bas..
last time la kononnya naek bas sebelum kawen..huahaha..
skali..dari pukul 8.30 aku tercongok kat terminal bas kat Langgar tue sampai dekat pkul 11.30 bas x sampai lagi..
Mr.HubbyToBe da berkali-kali ajak naik keta ngan dia..
berlagak betul aku..sampai dia pun give up..
"degilla tunang abang ni.." sempat agi dia merungut..
last2..lepas aku hampir2 jadi godzilla kat kaunter tiket sebab tanya pasal bas yang x sampai2, aku terpaksa tepon Mr.HubbyToBe aku tuh...
"Abang..bas rosak.." masa tuh aku da dengar si Mimi gelak besau kat belakang abang dia tuh..
"Naik ngan abang ye.." Baik betul tunang aku sorang ni..
"em..tapi kalo bas sampai dulu anis naik bas tau.." pancing lagi...
" Cuba jangan degil, kalo bas tu rosak lagi tengah jalan sapa yang susah? pkul bape nak sampai umah?" Tunang aku yang sorang tu da bertukar mode jadi diktator..huhuh..
but then again..padan muka aku, sapa soh degil2..kan?kan?

last2..sebab jammed kat bandar KB tuh, aku tunggu lagi sejam..and kitaorang pon balik sekali..and aku diketawakan sepanjang jalan dari Kelantan ke Kedah..(kejamla u Mimi!!)


watevola kan..yang penting aku da sampai umah..
banyak benda nak kena buat..ngan borangla..apala..jemputanla..bajula..bunga telurla..
sebulan lagi rasa macam tak cukup je..huhuhu...


sekarang ni tengah dalam mode rindu kat si Mr.HubbyToBe a.k.a Mr.Degil sy tu..
masing2 tengah sibuk skang ni..nak msg pon takde masa..sedeynya..but aku faham..sebab nant bila aku da start keje, aku lagi sibuk..


masa balik ari tu lalu depan hospital Seberang Jaya..sempatla mengusik si dia tu..kalo2 aku dapat keje sana..responnye?
"ee...da 7 taun abang dok penang, lari balik perak, nak soh balik penang lagi? x mau...kalo ayang dapat sini, dok la sorang2.." chaitzz!! muka maintain x bersalah je ek..
persoalannya, sampai atikah kamoo wahai MR.Degilku? muahahaha~~

Tuesday, December 22, 2009

AKU PENCHENTA KENANGAN~~

semalam serabut..
hari ni da hepi sket..
im counting my days out of this place...huhu..
2 more days to go..
bau-bau kemerdekaan yang memang sedap baunya..hehe..

sedar tak sedar rupa-rupanya da tiga taun aku kat cni..huhuk..
kat sini aku blaja jadi dewasa..
blaja kenal orang lain selain diri sendiri..
blaja macam-macam..

kat sini jugak,
macam-macam kenangan dan memori tercipta..
suka-duka..
kawan silih berganti..
yang baik, yang memahami, yang sabar..
ada jugak yang suka mengambil kesempatan..
yang baik bersebab..
tapi semua tu pengalaman..yang membentuk aku jadi manusia yang lebih pandai menilai, yang lebih celik dan berakal dalam memilih sahabat..

nak keluar dari sini, perasaan aku berbaur..
antara suka, gembira, sedih, kecewa dan takut..
suka, gembira sebab lepas ni da tak pegang title student..hehe..da boleh pegang duit sendiri, tolong mak bapak..
sedih dan kecewa sebab nak tinggalkan insan-insan yang baik dengan aku, yang baak memberi bantuan dan sokongan di saat aku perlukan mereka, di saat mak bapak jauh dari mata..
dengan mereka aku dah macam adik beradik..
langsung tak berkira, makan minum, duit, susah senang semua kami kongsi bersama..
termasuk abang?
hehe..sumer pun dah tau kan..mr.hubbyToBe aku abang member aku..hehe..
nak tinggalkan kawan-kawan yang baik2 ni memang menyedihkan, nak tinggalkan puan-puan yang dah macam ibu kami kat sini lagi sedey...huhuhuuu..

kecewa..
macammacam yang buat aku kecewa..
tak payah cakap la kot..benda-benda yang patut dilupakan tu biarla dok terperap kat dalam almari kat kolej ni..tak payahla sibok2 nak ikut aku balik..ok?

takut..
sebab bila dah tak pegang status student nih, tanggujawab is truly, fully yours..hehe..
bak kata staff nurse yang aku kenal ni, nyawa patient aku memang kat tangan aku..
takut yang ke-2..
hehe..dah nak ubah status dek non oiii..
phew..ngeri lagi menakutkan..

pape pon..
tiga taun kat kolej kejururawatan kubang kerian ni memang banyak mengajar aku jadik manusia..







koridor sepi waktu pagi masa ari cuti..hehe..


 
pemandangan bandar kubang kerian dari tingkap bilik aku..waktu ni musim ujan..


ill miss u encik mannequin..





waktu study yang masa tu rasa macam nak terpecah kepala otak..


da x boleh mengulir sebelum pegi keje..huhu..



lepas ni no more kasut sekolah, k? lagipun aku kan malas basuh kasut..hehe..


selamat tinggal KKNC..
selamat tinggal HRPZ II..
selamat tinggal Kelantan..


p/s: gaya macam da nak berambos sesangat jer..sedangkan malam ni ngan malam esok tdo sini lagi..
p/s lagi..barang tak abis kemas lagi..mlsnye.nak balik ke tak ni??

Sunday, December 20, 2009

SERABUT!!

kepala otak rasa x betoi..
serabut yang teramat..berkat pms pun ye jugak kot...hehe
tapi yang sebenarnya serabut betul dengan apa yang jadi kat diri sendiri..


kadang-kadang terasa sangat diri ni kerdil..
kadang-kadang terasa diri ini begitu kecil..


aku cuba untuk jadi insan yang baik, yang mampu menyenangkan hati semua disekeliling aku..
tapi ternyata hati manusia sukar diduga..
aku tersepit, terkepit dan rasa terjepit..
menjaga hati semua orang di sekeliling sampai terabai hati dan perasaan sendiri..
terlalu sibuk menimbang buruk baik bagi pihak orang lain, sampai aku terlupa, hati aku, perasaan aku, siapa yang jaga?


sedih..
sebak rasa..
serabut..
berkecamuk..
yang dekat terasa jauh..
yang jauh semakin jauh..
yang ada belum tentu mendengar,
yang mendengar belum tentu memahami..


tak bernilaikah hati aku, perasaan aku, sampai aku tak didengari?
sampai bila perlu aku mengalah, menjaga hati semua, sedangkan hati sendiri terluka?

YA ALLAH.. HANYA PADA MU KUSERAHKAN SEGALANYA.....  T__T





GANGGUAN






tdo tu penting..
sejak langsir dibukak untuk dihantar balik pada pihak asrama, tdo aku tergangu..
terutama tdo siang..cerah siot!!!
i miss u encik langsir..hehe




 
konon2 x nak bagi cerah sangatla...sama jer... chait..

Tuesday, December 15, 2009

JASON WADE- U BELONG TO ME..

aku belek2 laptop tadi..
saja..x de keje...
and jumpala lagu ni..
and skang lagu ni da dok dlm playlist sorang2 and dimainkan tanpa henti sejak lepas isya tadi..hehe..
falling in love wit jason wade again!!!





See the pyramids along the Nile
Watch the sunrise from a tropic isle
Just remember, darling, all the while
You belong to me
See the marketplace in old Angier
Send me photo graphs and souvenirs
Just remember when a dream appears
You belong to me
Well I'll be so alone without you
Maybe you'll be lonesome too
Fly the ocean in a silver plane
See the jungle when it's wet with rain
Just remember 'til your home again
You belong to me

And I'll be so alone without you 
Maybe you'll be lonesome too 
Fly the ocean in a silver plane 
See the jungle when it's wet with rain 
Just remember 'til your home again
You belong to me
 

p/s: cair i ngan sore mamat nih...

Sunday, December 13, 2009

KHAYAL

aku da khayal nk blik kmpung..
da x sabau2 da..
LJM minggu depan pun da tak nmpak..


bukti bhawa hnya jasad aku di kelantan sedangkan roh kat umah...


1. buat ECG tnpa pasang wayar pd lead.. pastu terkejut sakan bla ECG yang kuar tunujk asystole ( bacaan kat monitor yg smbung kat jntung tu jd camni :- _____________________ atau dlm erti kata laen, patient da mati? sedangkan pakcik tu elok je dok tersengih cipan.. WTF??


2. tulis nma pesakit salah ejaan..menyebabkan pesakit dan bapanya malu yg teramat... heeeheee...
cth pg td: mohd pesakit b. zakar?? heeeheee sorila pak cik..da sticker nm pakcik  tulis x pebuh..mn sy tau nm pak cik zakaria?? hehehehe.....


p/s:-x sengaja tertulis kata2 berunsur 18sx... =P

Friday, December 4, 2009

KAMI SEDIA MEMBANTU


 


BANGSA YANG SIHAT ASET NEGARA
KUALITI HIDUP DIPELIHARA
BERPASUKAN BERGANDING TANGAN
PERTINGKATKAN TARAF KESIHATAN

SECARA PROFESIONAL, KHIDMAT DIBERI
KECEMERLANGAN, MATLAMAT KAMI
DIMANA PUN JUA, DISETIAP WAKTU
KAMI SEDIA MEMBANTU

KAMI PENYAYANG PADA SEMUA
BAGI KAMI TIADA BEZA
BERTANGGUNGJAWAB AMALAN KITA
KESIHATAN DAN MARUAH DIJAGA

SECARA PROFESIONAL, KHIDMAT DIBERI
KECEMERLANGAN, MATLAMAT KAMI
DIMANA PUN JUA, DISETIAP WAKTU*
KAMI SEDIA MEMBANTU


P/S: KESIHATAN DAN MARUAH DIJAGA?? YE KE?? HARAP2 AKU MAMPU JADI SEBAHAGIAN DARIPADA ANGGOTA KESIHATAN YANG BETUL2 BLH JAGA KESIHATAN DAN MARUAH ORANG.. HUUU....   ^,^"

NYAWA

sume org perlukan nyawa utk..well..untuk hidupla, kan?
what happen, if u are dying, and people who can actually save u..are taking u for granted?


aku dah tambah satu lagi list dalam senarai KENAPA AKU X SUKA KERJA AKU
because the docs sumtime sucks!! a lot!!
tak hargai langsung nyawa orang lain..even kalo orang tu tak seagama dgn u pun, doesnt mean that kita kena degraded orang tu!!


aku tak maksudkan semua docs kat sini tapi some docs mmg macam tu..
maybe tu adalah cara diorang untuk bekerja tanpa gguan emosi tapi please la wei..u r playing with life!!


cite dia macam ni..
aku sambung kerja kat emergency lepas break raya haji.. dua ari je pun..
semalam, ada sorang patient ni, siamese..are dying kat red zone..da siap ventilated sume..skali tiba-tiba dah tak de nadi (aku pendekkan cite nih..)
ada sorang doc (medical officer kot) ngan junior dia (housemen, for sure..) handle case tu..
yang aku tak puas hati, kalo diorang tak nak buat apa-apa pun untuk selamatkan nyawa uncle tu, janganla buat uncle tu macam bahan experiment..
masa tu la doc tu nak ajar junior dia cara-cara pakai defibrillator.. ( benda yg letak kat dada and macam bagi kejutan letrik tu...)
macam la tak de wujud benda bernama mannequin  diorang nak gna utk blaja kejadah sume tu.. haruskah gna real body? yang still, actually can be save??

first, diorang dah buang masa dengan nak cari lokasi la..amende la..sampai uncle tu da confirm2 kalo idup pun dah ada brain damage..
second, diorang boleh ketawa-ketawa tanpa rasa reti nak hormat kat relative yang tgh menunggu kat situ..or even rasa malu kat kitorang yang ada kat situ..
the rest, is history..
lepas diorang godek badan uncle tu..doc tu just simply say.." tak pela, let go je la.."
adoiyai..
pernah tak terfikir kalo body korang orang buat macam tu?
respect sket, boleh tak?
aku mengaku aku mmg fail emotional management..and kalo sebab tu aku dianggap tak layak jadi medical staff, i am proud of it sebab..
some medical staff skarang memang x reti nak hormat orang..tak kira la yang masih idup atau yang telah meninggal dunia..
T__T

Thursday, December 3, 2009

TERTONGGENG~~

tertonggeng aku ari ni..
penat aku ari ni...
seyes letih aku ari ni..

bukan sebab buat kerja angkat balak ke hape..
letih menghitung hari..
huwaaaaaa.... T__T....

hari untuk aku menjadi mrs.Anis terpaksa ditunda atas urusan-urusan yang belum selesai..
huahua..
tapi tu aku tak kisah sangat..(actually, aku suka kot..getting married is so damn scary, ok?)
yang aku kisahnye..Mr.HubbyToBe kena pergi kursus lepas kitorg kawen..around bulan 1..
seminggu...there goes my honeymoon trip..huhuhuh..
dahla masa bulan 1 tu banyak benda nak kena buat sebab akad nikah da tunda around awal bulan 1 instead of ujung bulan 12..
dengan macam-macam yang tak siap lagi tu...dia x de..kuikuikui..memang betul padan muka aku..

tapi.takkan tanak bagi dia pegi kot, kan?
aku bukannya orang yang jenis mengongkong..tapi bulan 1..plz..takde hari laen ke??

bucuk..anis taknak abg pegi...huwaaaa.....T__T

EMOTIONALLY UNSTABLE

"ayang ni kekadang menakutkan abang la.."
erk..
ayat ini dipetik dari kata-kata sebenar En. HubbyToBe..
huahahaha..
apa maksud tersirat disebalik kata-kata tersurat itu?
maksudnya...aku ni sekarang dah kuat merajok..kuikuikui..
tapi memang betoi pun..
daripada minah yang macam lantaklakonakwatapapun kepada minah yang sensentap?
benda yang aku memang tau hanya gurauan poyo-poyoan En.HubbyToBe tu pun aku amek seyes..
merajok tak tentu hala..
aku sendiri pelik ngan diri aku..PMS ke?
tapi takkan 24/7 aku PMS kan? kan? huahaha..
now im declaring myself to be emotionally unstable..
kalo sapa-sapa ada rasa-rasa nak cari pasal, p maen jauh2 k?

Wednesday, December 2, 2009

ANGKER???

cite angker malam tadi..
bau asap rokok yang tidak diketahui jenamanya telah menyelubungi bilik A-54..huhu
atau aku sorang je yang bau..??
tengah sedap-sedap tdo tiba-tiba..terasa sumting merayap atas badan.. errgghh!!
takkan nak trus tdo, kan?
maka malam tadi diumumkan, aku cuma blh tdo lepas baca yasin, 3 qul and ayat kursi...
so ngerila..
rasa macam dicabul dek sumtin yang aku tak nampak..
huhuhu...x rela i!!!
tapi pikir2 balik, maybe tula akibat bila bilik ditinggalkan..masa balik semalam pun aku x meriahkan bilik ngan bacaan al-quran macam selalu..
satu peringatan untuk diri sendiri, of coz..penat macam mana pun, jgn sesekali lupakan al-quran, ye cik anis..
huhuhu..
baeekk...


p/s:- apa benda sebenarnya mlm tdi? antu skarang da pandai isap rokok ek?

Tuesday, December 1, 2009

CERITERA CINTA II

masih lagi cerita pasal cinta..


seingat akula..
aku punye kisah cinta, cinta sesama manusia ni..cuma ada tiga kali je..
x macam orang laen yang kisah cinta berjela-jela x cukup list..hehe..
sebab?
sebab bagi aku cinta ni bukan macam pilih ikan kat apek yang slalu datang kat depan umah aku tuh..


cinta pertama aku, yang boleh dikatakan agak-agak sweet macam lolipop..hehe..
crush pertama dalam hidup, secara jujurnya..
masa tu, umo aku adala dalam 14 tahun..masa tingkatan 2..
first time rs dup dap bila tgk anak teruna orang..huahaha..
tapi tula cinta yang paling tak dapat nak lupa sampai sekarang..
kami tak pernah berbicara empat mata, bersembang pasal hati, perasaan, apatah lagi pasal jantung, limpa dan buah pinggang..
kami masing-masing tahu tentang rasa sayang yang wujud walaupun tak pernah terungkap..(chaizz ayat tak blh blah..)
aku ingat lagi..
pagi-pagi lepas bacaan doa & nyanyian lagu kebangsaan, kami akan berdiri di koridor..berdua..sorang kat pintu depan, sorang kat pintu belakang..hehe..
jauh..tapi rasa dekat..
x pernah bercakap tapi rasa mesra..
kerap kali mata kami bertembung kalau masing-masing saling menjeling..
lepas tu..malu tak cukup tanah..
perasaan yang kami kongsi itu tak pernah terucap, sampailah hari terakhir dia di sekolah..
sampailah dia berkali-kali datang melawat di sekolah..
sampailah aku x pernah jumpa dia lagi sekarang ni..
and, sekarang, bila aku teringatkan dia, aku terfikir, what if i told him back then?
tapi hidup takkan ke mana kalo asyik fikir benda yang dah lepas, kan?


cinta kedua aku..
cinta yang menyedihkan..cinta yang paling meninggalkan kesan..
kami 2 manusia yang ada banyak persamaan..
ada rasa sayang..tapi susah nak diluahkan..
kami,  manusia yang penuh dengan keegoan..
lalu, rasa cinta yang ada kami tinggalkan, demi keegoan itu..


aku kenal dia, lama.. dari darjah 6 sampai tingkatan 5..
selalu aku tangkap pandangan matanya pada aku..
tapi selalu juga aku tepis perasaan aku..
lepas SPM, aku beranikan diri untuk menerima, setelah dia beranikan diri utk berterus terang..
kami bercinta..simple bunyinya..
nampak normal..tapi tak..
banyak yang kami sembunyikan, yang kami rahsiakan dari masing-masing..
aku dengan sikap independant, x nak bergantung pada sesiapa kononnya..
dia dengan sikap tak ambil kisah..
maka kami hidup dalam dunia masing-masing..
terasing..walau ada rasa sayang..


kerana terlalu banyak rahsia, terlalu banyak memendam, lepas 2 tahun bercinta,
kami lepaskan rasa cinta itu..
perpisahan secara baik..walau ada hati yang menangis..
aku tahu dia susah untuk lepaskan..
aku pun berat untuk tinggalkan..
tapi ini pilihan kami..dan mungkin itu yang terbaik..


cinta ketiga aku..
datang tanpa diminta..
setelah aku tutup pintu hati aku untuk semua lelaki..
datang dari permintaan seorang sahabat..
mulanya aku sekadar menurut, cuma berkawan tanpa niat dan rasa sayang..
kemudian, secara tiba-tiba, aku disunting menjadi suri hidupnya..
permintaan keluarga dan harapan ibu..

walaupun cinta tu bukan macam pilih ikan dekat apek yang slalu datang depan umah aku tuh...
entah kenapa, aku setuju..
dia menurut kata ibu bapa..
aku mengikut kata putus dari mak bapak..
cinta hadir kemudian, setelah cincin disarung dijari, tanda aku bakal jadi miliknya..
dengannya aku jadi diri sendiri..
dengannya aku belajar untuk bergantung..
dengannya aku cuba untuk meluahkan rasa hati..
alhamdulillah..
kami bakal bersatu..insyaallah..
cinta ketiga ini mungkin bukan cinta pertama aku, tapi insyaallah, cinta aku yang terakhir..


p/s:- geli x baca entry ni? hahaha~~ blog ni da macam diary la plak..lepas ni blh tulis, dear diary..haha~~




CERITERA CINTA

CINTA
sume orang dikurniakan rasa cinta..
cinta adalah anugerah teragung dari TUHAN
dengan cinta kita kenal ALLAH..
dengan cinta kita kenal RASUL..
cintakan ibubapa..
cintakan saudara..
cinta sesama manusia..
cinta pada makhluk ALLAH..


CINTA tu ada berjuta rasa..
cinta yang tulus, yang suci, datang dari TUHAN..
yang tak pernah meninggalkan kita walau sedetik pun..walau berkali-kali kita alpa padaNYA..
cinta pada RASUL, cinta yang murni..
yang membawa sinar seumur hidup..
cinta pada ibu membawa kesyurga, cinta yang tiada syaratnya..
cinta pada bapa membawa sejuta pengorbanan, tanpa ada paksaan..
cinta pada saudara..punya seribu erti..walau jauh terpisah, walau lidah bertikaman..darah yang mengalir tetap sebati..
cinta sesama manusia, cinta yang misteri..cinta yang perlu diterokai..

cinta itu, x semestinya diungkap dengan kata-kata..
x perlu dibuktikan dengan perbuatan..
cinta hadir dalam jiwa dan jiwa yang penuh rasa cinta, akan merasai cinta yang lain..


cinta, tanpa ilmu dan takwa,
tanpa iman dalam jiwa..
umpama pedang dileher..



p/s:-apsal cakap pasal chenta ni? hehehehe...


TO BE CONTINUED..

KENAPA???

kenapa aku mls sgt nk update ek?
nape?
nape?
da x de alasan da aku nak gna..
satu-satunye alasan yang aku blh gna sekarang...aku diserang penyakit M
MALAS
ok?
alasan diterima?
good..mission accomplish..huahahaa