Friday, December 4, 2009

NYAWA

sume org perlukan nyawa utk..well..untuk hidupla, kan?
what happen, if u are dying, and people who can actually save u..are taking u for granted?


aku dah tambah satu lagi list dalam senarai KENAPA AKU X SUKA KERJA AKU
because the docs sumtime sucks!! a lot!!
tak hargai langsung nyawa orang lain..even kalo orang tu tak seagama dgn u pun, doesnt mean that kita kena degraded orang tu!!


aku tak maksudkan semua docs kat sini tapi some docs mmg macam tu..
maybe tu adalah cara diorang untuk bekerja tanpa gguan emosi tapi please la wei..u r playing with life!!


cite dia macam ni..
aku sambung kerja kat emergency lepas break raya haji.. dua ari je pun..
semalam, ada sorang patient ni, siamese..are dying kat red zone..da siap ventilated sume..skali tiba-tiba dah tak de nadi (aku pendekkan cite nih..)
ada sorang doc (medical officer kot) ngan junior dia (housemen, for sure..) handle case tu..
yang aku tak puas hati, kalo diorang tak nak buat apa-apa pun untuk selamatkan nyawa uncle tu, janganla buat uncle tu macam bahan experiment..
masa tu la doc tu nak ajar junior dia cara-cara pakai defibrillator.. ( benda yg letak kat dada and macam bagi kejutan letrik tu...)
macam la tak de wujud benda bernama mannequin  diorang nak gna utk blaja kejadah sume tu.. haruskah gna real body? yang still, actually can be save??

first, diorang dah buang masa dengan nak cari lokasi la..amende la..sampai uncle tu da confirm2 kalo idup pun dah ada brain damage..
second, diorang boleh ketawa-ketawa tanpa rasa reti nak hormat kat relative yang tgh menunggu kat situ..or even rasa malu kat kitorang yang ada kat situ..
the rest, is history..
lepas diorang godek badan uncle tu..doc tu just simply say.." tak pela, let go je la.."
adoiyai..
pernah tak terfikir kalo body korang orang buat macam tu?
respect sket, boleh tak?
aku mengaku aku mmg fail emotional management..and kalo sebab tu aku dianggap tak layak jadi medical staff, i am proud of it sebab..
some medical staff skarang memang x reti nak hormat orang..tak kira la yang masih idup atau yang telah meninggal dunia..
T__T

2 comments:

  1. that why..knpa mawar tak suka.g hospital..
    lagi2 KERAJAAN..
    diorg ambik sambil lewa ja..
    cuba diorg ditempat kita..
    ermmmmmm...
    betullah ...
    money its everhtng..money..its POWER.
    sebab hospital swasta ok ja..
    tapi bayaran mahal lah.. ermm...

    ReplyDelete
  2. swasta..dr segi logiknye sbb..
    x ramai patient..kehkeh..blhla concerntrate sorang2..
    kui2..marah2 pon backup lg hsptal krjaan..hehe

    ReplyDelete